Vysílání nabité hudbou a informacemi o Skandinávii každý čtvrtek v sudém týdnu od 18 hodin na www.radior.cz!
Další vysílání již 17. května!
ARCHIV VYSÍLÁNÍ zde!

pátek

Snadný (?) filmy na pátek

O filmu Snabba Cash jste už jistě slyšeli. Kolikrát jen už švédská i zahraniční média to jméno skloňovala...! Každopádně, po čtyřech letech jsme se i my v Česku dočkali Snabba Cash (v českém znění jako Snadný prachy) v kinech. Takže kdybyste náhodou nevěděli, co s načatým večerem...


Snadný prachy a druhý díl Snadný prachy II se v českých kinech objeví za týden, od 15. května. Akční film na motivy bestsellerů Jense Lapida o dobře a spořádaně vyhlížejícím mladíkovi JW, který ovšem vede dvojí život. Nemá zrovna peněz nazbyt a tak se vrhne do světa zločinu, který ho ale dost možná semele... V hlavní roli září švédský hezoun Joel Kinnaman. Kinnamanova hvězda díky Snadným prachům rychle stoupla do výšin, a tak jste jej nedávno mohli vidět i v remaku Robocopa. V roli Robocopa, förstås.

www.filmeurope.cz


V létě si ve Švédsku odbyl premiéru také nový film Lukase Moodyssona. Pokud vás v pátek zrovna nelákají Snadný prachy, ale máte radši punk, tak zkuste Vi är bäst! Snímek o trojici třináctiletých děvčat, která se snaží dokázat svým hard rockovým posměváčkům, že punk rozhodně není mrtev, sesbíral i pár cen. V jedné z vedlejších rolí uvidíte známou dánskou tvář Davida Dencika.

www.populaermusik.se




Od 15. května se bude v kinech také promítat očekávaný Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Film může kromě páteční zábavy posloužit také jako motivace k aktivně stráveném létům v penzi. Režie se ujal Felix Herngren, kterého nejspíš znáte jako Alexe z oblíbeného rodinného komického seriálu Solsidan. V hlavních rolích i další švédské komiky - Roberta Gustafssona a Miu Skäringer (ano, Annu ze Solsidan). Tak neváhejte a běžte!

www.biocentral.cz


Na letošním FebioFestu se objevil norský sarkasticky pojatý snímek Dohonit vítr, ktory striela jednu hlašku za druhu, ako z gulometu, ako sa o něm vyjádřil jeden z diváků na ČSFD. Pokud jste tedy tento snímek o Anně, kterou úmrtí babičky přivede zpátky na rodnou hroudu, na festivalu minuli, dožeňte to teď! Perlička pro švédské filmomilce - poznáte v jedné z rolí milleniovského Henrika Vangera? 

www.febiofilm.cz


U pohřební tematiky ještě chvíli setrvejme. Islandsko-švédský snímek Domov vypráví o mladé ženě Lou, která se vypraví s rodinou na pohřeb svého dědečka a nakonec se rozhodne ve vesnici zůstat. Romantická komedie ze severu servíruje příběh o tom, jak se vyrovnává nejen Lou, ale i babička s citovými otřesy. V jedné z hlavních rolí čekejte Simona J. Bergera, známého díky roli zvídavého novináře v Call girl a homosexuála v Torka aldrig tårar utan handskar.

www.totalfilm.cz


Ale pokud máte raději chuť na něco vskutku odpočinkového a velmi pátečního, doporučujeme Lego Příběh, snímek, který by si žádný milovník tohoto dánského vynálezu neměl nechat ujít.

www.totalfilm.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat