Vysílání nabité hudbou a informacemi o Skandinávii každý čtvrtek v sudém týdnu od 18 hodin na www.radior.cz!
Další vysílání již 17. května!
ARCHIV VYSÍLÁNÍ zde!

středa

Švédské recepty: Palt

Hejsan svejsan!

Přinášíme vám první ze série švédských dobrůtek. O co se jedná? Tohle tradiční jídlo se jmenuje palt a pochází z Norrlandu. Pokud vám obrázek připomíná nám dobře známé plněné knedlíky, vězte, že jste se moc nezmýlili. :-)
Tak potrénujte švédštinu a směle do toho!

Dobrou chuť!



Palt
Palt är en maträtt som kommer från Norrland och tillhör till den traditionella svenska husmanskosten.
I norra Sverige tillagas palt av finriven potatis eller morötter, som blandas med mjöl och salt till en hård smet. Av denna smet formas runda bollar som fylls, oftast med fläsk men även andra fyllningar förekommer. Paltarna kokas i rikligt saltat vatten. Det går även att göra platta paltar utan fyllning, dessa kallas flatpalt.
Det finns ett flertal varianter på recept för palt. Man använder vetemjöl mest. Palt med korn- eller rågmjöl lagar man i Västerbotten och kallas "grå palt". I södra Norrland benämns maträtten kams. I trakter som ligger nära den norska gränsen äter man gärna kams med mese, messmör eller en sås som innehåller mesost. Det finns även en paltsort som heter Blodpalt där samma recept används fast man tillsätter blod vilket ger palten en mörkare färg med lite annorlunda smak.
Ett annat namn är också klubba eller klåbb, klöbba, klöbban.
Palt äts oftast med smör och lingonsylt men det är också vanligt att köttfärs och stekt fläsk används som tillbehör. Till palt är mjölk en vanlig dryck. Ett sätt att äta palt är att skära av toppen på palten och ta ut innehållet (fläsket). Sedan fyller man tomrummet med smör som får smälta.
Palt Pitepalt
Den vanliga palten på potatis och mjöl har kommit att särskilt förknippas med staden Piteå, och kallas ofta pitepalt. Pitepalt sägs vara Piteås "nationalrätt". Det finns dock ingen tydlig skillnad i recept mellan pitepalt och annan potatispalt - de olika recept på "äkta pitepalt" som cirkulerar skiljer sig lika mycket mellan varandra som övriga recept på potatispalt.



Ingredienser till Palt Pitepalt:
4 portioner palt
  • 1 kg mandelpotatis eller annan mjölig vinterpotatis
  • 1,5 tesked salt
  • 3 dl kornmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 200 gram rimmat fläsk
  • Smör och lingonsylt till servering
Så här lagar du Palt Pitepalt paltrecept:
  1. Skala potatisen och riv dem fint (går lättast i matberedare).
  2. Lägg i ett durkslag eller sil och låt potatisen rinna av.
  3. I en stor bunke blandar du sen paltsmeten av potatisen, mjölet och saltet. Låt stå och svälla en stund så blir paltdegen fastare och bättre.
  4. Sätt på en stor kastrull med ca 3 liter vatten och 1,5 msk salt.
  5. Skär fläsket i små tärningar.
  6. Forma degen till 12 runda bullar. Platta till dem lite och gör en fördjupning i varje. Fördela fläsket i palten. Vik upp kanterna och förslut palten till bollar.
  7. Lägg palten i kokande vatten och låt sjuda eller koka svagt i 45 minuter till en timme.
  8. Servera pitepalten med lingonsylt och smör.

Žádné komentáře:

Okomentovat