Vysílání nabité hudbou a informacemi o Skandinávii každý čtvrtek v sudém týdnu od 18 hodin na www.radior.cz!
Další vysílání již 17. května!
ARCHIV VYSÍLÁNÍ zde!

sobota

Na hudební festivaly na sever? Proč ne!

 ...protože bez hudby (a severu) se nedá žít!

V dnešním cestovatelském okénku vám dáme tipy na jarní potažmo letní festivaly, na které byste mohli při návštěvě severu zavítat.

Fanoušci na Night Jazz


Začneme Norskem, kde si přijdou na své především milovníci jazzu. Jazzové festivaly jsou takřka v každém měsíci na různých místech v Norsku. Jmenujme si nejznámější – Night Jazz Bergen, kde se sejde více jak 70 umělců a Mezinárodní jazzový festival v Molde, kde se setkáte s tou největší jazzovou špičkou. Krom jazzu můžete navštívit i festivaly zaměřené na konkrétní umělce. Například v Bergenu si v létě můžete poslechnout hudbu Edvarda Griega v jeho vlastním domě. No ale nebylo by to Norsko bez pořádné dávky tvrdé hudby! V rámci Bergenfestu, který se koná v půlce června, vystoupí před domácím bergenským publikem černí mágové Immortal či krutopřísní polští Behemoth.

Švédsko také žije hudbou, můžete zde navštívit netradiční festival Musik vid Siljan, kde si přijde na své téměř každý. Poslechnete si zde symfonické orchestry, komorní hudbu, jazz, církevní hudbu či lidovou hudbu spojenou s tancem. Celou atmosféru ještě podtrhuje krásné přírodní prostředí v blízkosti jezera.

Dánsko vám nabízí druhý nejstarší festival na světě - festival Roskilde, kde můžete letos na podium vidět všelicos – namátkou Rihannu, islandské Sigúr Ros či Dead can dance. Na tento festival si musíte vyhradit 9 dní.
A nakonec jednu zajímavost. Při snaze dostat se co nejblíže k pódiu zemřelo v roce 2000 na koncertě Pearl Jam 8 lidí. Od té doby se na všech větších festivalech staví ploty chránící přední část fanoušků. Tak na sebe dejte pozor! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat