Vysílání nabité hudbou a informacemi o Skandinávii každý čtvrtek v sudém týdnu od 18 hodin na www.radior.cz!
Další vysílání již 17. května!
ARCHIV VYSÍLÁNÍ zde!

pondělí

Stopem po Švédsku?

V jednom z posledních dílů jsme se zaměřili na cestování. Cestování se občas neobejde bez stopu a nějakého risku. A stop ve Švédsku se neobejde bez dálnice E4...


Dnešní cestovatelský příspěvek je věnován spíše dobrodružnějším povahám, protože vám představíme trasu silnice E4, která vede takřka napříč celým Švédskem. A co že je na této silnici tak zajímavé? Je přímo jak stvořená pro stopaře! Takže pokud holdujete tomuto způsobu cestování, bedlivě nastražte uši.  
Silnice E4 je dlouhá 1 590 km a začíná ve finském městě Torneå, které leží na samém severním cípu Botnického zálivu. Odtud silnice vede do Švédska a lemuje jeho západní pobřeží. Vede městy jako Luleå, Umeå, Gävle, Uppsala, Stockholm, Jönköping. Svou štreku končí v Helsinborgu. Sami tedy vidíte, že tato silnice má opravdu co nabídnout. Například v univerzitním městě Umeå můžete okusit silnou kulturní atmosféru, jelikož toto město je vyhlášeno pro rok 2014 jako Evropské hlavní město kultury. Uppsalu a Stockholm představovat nemusíme. Ve městě Jönköping se můžete zchladit ve druhém největším jezeru Švédska – Vättern. V přístavním městě Helsinborg, které je mimochodem druhé nejstarší švédské město, se pokocháte středověkou atmosférou. Tak už vyrážíte? Přejeme vám šťastnou cestu!


Obrázek ze sv.wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat