Vysílání nabité hudbou a informacemi o Skandinávii každý čtvrtek v sudém týdnu od 18 hodin na www.radior.cz!
Další vysílání již 17. května!
ARCHIV VYSÍLÁNÍ zde!

sobota

Téma týdne: Ach bohové, to počasí!

Co by to bylo za pořad o Skandinávii, kdybychom neproklepli i ty, co v mají počasovém dění prsty? :)


Aegir
Pokud máte v plánu vydat se do Skandinávie na lodi, měli byste před cestou vědět, jaké vyšší síly mohou ovlivnit úspěch či neúspěch vaší cesty.
Na starosti moře má méně známý bůh z rodu Ásů - Aegir, proto je dobré jej vzývat před plavbou o klidné počasí. Aegirova žena se jmenuje Rán a je bohyní moře, bouří a utonulých. Vlastní síť, do které chytá utonulé námořníky. Všichni lidé, kteří se utopí, budou po smrti u ní.

Bůh Njord ovládá van větru a tiší moře a oheň, a prý má nejkrásnější nohy na světě. Jeho dcera Freya je mimo jiné i bohyní úrody a jeho syn Frey zase stráží slunce.
Právě na bohyni Freyu si vzpomeňte, až spatříte první vykvetlé petrklíče, které jsou tyto jarní kvítky zasvěceny. Podle severské mytologie může být petrklíč neboli prvosenka jarní, použita, aby návštěvníka vedla k jejímu sálu, Sessrúmniru.
Se severským počasím a přírodou jsou úzce spojeni také trollové. Pojďme si o nich říci něco bližšího.
Trollové jsou zodpovědní především za počasí, ale bdí také nad horami, lesy, fjordy a jezery, hlídají vodopády a malují duhu v jejich vodní tříšti, ušlapávají cyklistům cestičky a posílají jim soby a ovce do cesty. Často střeží nějaký poklad, bojí se oceli a zvuku kostelních zvonů. Když v severských lesích ucítíte vůni připravovaného oběda, někde poblíž je trollí kuchyně.
Trollové se lidem zjevují jen v noci, mezi západem a východem slunce. Sluneční paprsky pro ně jsou nebezpečné, protože je mohou usmrtit nebo proměnit v kámen. Občas lidé poznají, že se trollové před sluncem nestačili skrýt, protože ve skalách a kamenech snadno rozeznávají jejich podoby. Lidé trolly zpravidla vídávají za úplňku nebo během bouřek, kdy je osvětlují blesky. Nejvíce je znají rybáři, kteří se s nimi setkávají právě během bouří.

Žádné komentáře:

Okomentovat