Vysílání nabité hudbou a informacemi o Skandinávii každý čtvrtek v sudém týdnu od 18 hodin na www.radior.cz!
Další vysílání již 17. května!
ARCHIV VYSÍLÁNÍ zde!

sobota

O pilulkách na štěstí aneb Když deprese skutečně zaútočí

Říká se často, že na severu je v zimních měsících těžké se nezbláznit. Co s tím dělají domorodci?

Ako si vo Švédsku, resp. v Škandinávii pomôcť, keď vás už nebaví chladné počasie, málo slnečných lúčov a s tým spojené depresie? Jedným z rozšírených prostriedkov sa na severe stali antidepresíva – švédsky „lyckopillren“. Tie sa vo Švédsku objavili už v 50. a 60. rokoch, avšak vykazovali ešte množstvo vedľajších účinkov. Na konci 80. rokov zaznamenal v USA veľký úspech preparát Prozac a netrvalo to dlho kým sa vo Švédsku objavil podobný liek menom Forex, ktorý si získal pevné miesto na trhu.

Za posledných 5 rokov predaj antidepresív výrazne stúpol. V súčasnosti za ne Švédi utrácajú niekoľko miliónov korún ročne. Tieto tabletky (prášky) majú svojich kritikov i obhajcov. Ak nehľadíme na možné vedľajšie účinky: zmeny váhy a poruchy stravovania – tak so stúpajúcim predajom klesol vo Švédsku počet samovrážd. Je tiež nutné dodať, že pri ich užívaní sa odporúčajú návštevy u psychológa alebo terapie.

Možno o niečo nákladnejším spôsobom, ale z dlhodobého hľadiska účinnejším je za slnkom vycestovať. To robí aj stále viac Švédov a počas jarných prázdnin navštevujú destinácie ako Španielsko, Grécko, USA alebo Thajsko.

V chladných mesiacoch nesmiete vo Škandinávii zabúdať na dôležitý vitamín D. Jeho nízke množstvo v tele je momentálne bežné u väčšiny Švédov. Mnohí sa domnievajú, že tento nedostatok môže stáť za zimnými a jarnými únavami/depresiami.

Žádné komentáře:

Okomentovat