Vysílání nabité hudbou a informacemi o Skandinávii každý čtvrtek v sudém týdnu od 18 hodin na www.radior.cz!
Další vysílání již 17. května!
ARCHIV VYSÍLÁNÍ zde!

pondělí

Zprávy z vysílání v květnu

Na severu se pořád něco děje. O čem se psalo a hlásilo v květnu?

Eurovizi vyhrála dánská zpěvačka Emmelie de Forestová
Finále televizní písňové soutěže Eurovize ve švédském Malmö vyhrála favorizovaná Dánka Emmelie de Prestová, která vystupuje bosá, s milostnou písní Only Teardrops. Příští finále Eurovize tak bude hostit Dánsko. Vítězství de Forestové vyvolalo v její vlasti bezbřehé nadšení. Kodaňští fanoušci zpívali Sejren er vor (Vítězství je naše) - stejně jako po senzačním finálovém vítězství Dánska nad Německem na fotbalovém mistrovství Evropy v roce 1992. Extází neustále opakovaného refrénu vítězné písně se otřásaly i vlaky, jimiž se Dánové vraceli z Malmö, vzdáleného jen 16 kilometrů přes úžinu Öresund.

Dvacetiletá Dánka s hlasem připomínajícím Shakiru byla dlouho pokládána za favoritku a byla středem mediálního zájmu i kvůli svému příbuzenskému vztahu s britskou královskou rodinou. Její dědeček byl údajně nemanželským synem krále Eduarda VII., a zpěvačka tak je prapravnučkou bývalé britské královny Viktorie a příbuznou dnešní panovnice Alžběty II.

Koukněte se na to tady a teď:)




Breivik si chtěl z vězení založit fašistickou stranu, ale úřady to nepovolily
Anders Breivik si už stačil stěžovat na nedostatek kontaktu s okolím a absenci počítače ve své vězeňské cele. Nyní se rozhodl založit politické uskupení prosazující jeho fašistické názory. U úřadů však narazil a na svou politickou kariéru si ještě bude muset počkat. Pravicový extremista nesplnil základní požadavek úřadů – minimální počet podpisů na registračním formuláři. Norská legislativa požaduje alespoň dva podpisy, Breivik však sehnal pouze jediný – svůj. Norové k Breivikově žádosti přistupovali jako ke každé jiné a nezavrhli ji kvůli jménu žadatele. Členové norského Centra boje proti rasismu uvedli, že pokud Breivik přece jen sežene další podpis a úřady jeho žádosti vyhoví, může soud nově vzniklé uskupení obratem zakázat a označit jej za teroristické uskupení.


Jak se na Islandu vyhnout incestu? Mobilem
Pod výmluvným heslem „Srazte se v aplikaci, než na sebe narazíte v posteli“ inzerují tři Islanďané svůj nápad, jak předejít incestu (sexu mezi blízkými příbuznými).
Uživatelům aplikace umožňuje tato funkce, aby si ťukli svými telefony, a okamžitě uvidí, jak blízce jsou příbuzní. Pokud jsou si uživatelé aplikace příliš příbuzní, vydají přístroje varovný signál. Má to však omezení: varování se týká těch, kdo měli společného dědečka či babičku, což lidé obvykle vědí. Kari Stefansson, šéf biotechnické firmy, jež vytvořila Iselandingabok, proto zdůrazňuje, že incestní prevence je jen malá chytlavá součást aplikace, jejímž účelem je převést zaujetí Islanďanů pro své genealogie do 21. století.


ČT odvysílá všechny řady dánského seriálu Zločin a švédské Milénium
Oceňovaná dánská série Zločin (v originále Forbrydelsen), jejíž první řada nedávno skončila na ČT2 odvysíláním posledního, dvacátého, dílu, má na obrazovkách České televize pokračovat na podzim druhou řadou.
ČT dokoupí i třetí řadu, ta má být poslední, jak prohlásil autor knižní předlohy úspěšného cyklu Soren Sveistrup. ČT chystá také do vysílání třídílnou švédskou minisérii Milénium podle Stiega Larssona, tedy na sebe navazující filmy Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda.
O seriálech se víc můžete přečíst v jednom z našich posledních článků.

Žádné komentáře:

Okomentovat