Vysílání nabité hudbou a informacemi o Skandinávii každý čtvrtek v sudém týdnu od 18 hodin na www.radior.cz!
Další vysílání již 17. května!
ARCHIV VYSÍLÁNÍ zde!

pátek

Ne na jih, ale na sever. Pracovat!

Pracovat musíme, ať už se nám chce, nebo ne. Jako fanoušci Severu jste už určitě taky uvažovali nad tím, že byste si prostě sbalili svých pět švestek a odjeli za polární září. Jenže jak na to? Bude to opravdu tak jednoduché?


Ono to vlastně vůbec tak těžké není, alespoň co se týče různých byrokratických povinností. Vystačíte si s platným pasem, průkazem totožnosti a hlavně nezlomitelnou vůlí najít si práci. Pokud neumíte jazyk své cílové země, zkomplikuje vám to logicky situaci a dost možná budete muset obíhat jeden fastfood za druhým. Na druhou stranu ve zdravotnictví a IT-sektoru by nemělo být tak složité něco najít.

Švédska, Norska, Dánska, Finska i Islandu se týká jakási tříměsíční lhůta, během které si musíte nějaké pracovní místo, jinak budete muset zpátky do rodné hroudy. Pracovní povolení jakožto občan EU nepotřebujete, ale musíte během zmíněných tří měsíců zaregistrovat na příslušný migrační úřad té které země – v případě, že tušíte, že se váš pobyt protáhne.

Pokud práci najdete, pohlídejte si, aby vám zaměstnavatel vedl takzvanou daňovou kartu, kde je stanovena výše daňového odvodu. Obzvlášť velký pozor si na to dejte v Dánsku – pokud budete bez karty, zaplatíte na daních 60 % mzdy. Což asi dost citelně pocítíte. Na druhou stranu na Islandu je tohle problém zaměstnavatele. Když nevede všechna lejstra, jak má, pokutu platí on.

V žádné ze skandinávských zemí není stanovena minimální mzda. Určují ji ale kolektivní smlouvy jednotlivých odborů. Ve Švédsku si velmi průměrně vyděláte asi 13 000 SEK (asi 39 000 CZK), v Dánsku se zase hodinová mzda pohybuje kolem 300 CZK a pracovní doba je tu celkově o něco kratší než v Česku, je to asi 37 hodin týdně. Nezapomeňte ovšem, že vyšší plat znamená také vyšší daně. Tak jednoduše úžasné a ideální to zkrátka není.

A závěrem pár užitečných dodatků – pokud chcete na farmu, vsaďte na Norsko a Island. Co se týče Norska, pozor na inzeráty práce na ropné plošině, často to bývá způsob, jak z pracovních nadšenců vymámit peníze za informace o případné práci. A připravte se na to, že pokud neovládáte jazyk země, do které jste se přistěhovali, budou vás domorodci trochu odsouvat na vedlejší kolej a plést si s Poláky. Hledání práce vám to jistě taky zkomplikuje. Možná si nejdřív projeďte webové stránky nabízející práci a pak teprve se někam vydávejte. Pokud to všechno se ctí zvládnete, bravo!

A kde si ještě můžete přečíst o tom, jaké to je pracovat ve Skandinávii?
 
Jan Zikmund píše o "príma pracovní dovolené ve Švédsku", čtěte zde.
Jedna z nejaktuálnějších zkušeností, sepsaná v březnu tohoto roku, na stránkách osvedsku.cz.
Pár slov ze Severských listů se vám taky jistě bude hodit.Pod článkem taky najdete množství souvisejících odkazů.
Na webu nazkusenou.cz najdete základní informace o práci v Dánsku, na Islandu, v Norsku, taky ve Finsku a Švédsku. Stejně jako Sverských listech, i zde najdete množství doplňujících odkazů.

A co vy? Máte už nějaké zkušenosti s prací v severních končinách? Podělte se! :)





Obrázek: www.studentagency.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat