Vysílání nabité hudbou a informacemi o Skandinávii každý čtvrtek v sudém týdnu od 18 hodin na www.radior.cz!
Další vysílání již 17. května!
ARCHIV VYSÍLÁNÍ zde!

sobota

Švédské recepty: Kanelbulle

Dnes si dáme tradiční švédské pečivo, ve Švédsku hojně konzumované a prodávané taky balené. Tito takzvaní šneci si určitě získají vaše chuťové pohárky! :-)

Kanelbulle eller kanelsnäcka är ett vanligt bakverk i Nordamerika och norra Europa. Kanelbullen introducerades i Sverige på 1920-talet då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget.
För ca 50 st behöver vi
kanelb

Bullar
  • 50 g jäst
  • 150 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl socker
  • 14-15 dl vetemjöl
Fyllning
  • 50 g mjukt margarin
  • Socker
  • Kanel
Pensling
  • 1 ägg
  • pärlsocker
Tillagning
Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm till rumstemperatur. Smula sönder jästen i en bunke, häll på degvätskan och rör ut den. Tillsätt sockret, saltet och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills degen börjar släppa från kanterna. Lägg degen på ett bakbord och arbeta in resten av mjölet tills den blivit slät. Lägg tillbaks degen i bunken, täck med en bakduk och låt jäsa i 30 min.
Lägg degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut varje del till en ca ½ cm tjock kaka. Bred hälften av fettet på varje kaka, strö över socker och kanel. Rulla ihop kakan. Dela varje rulle i ca 25 bitar. Lägg varje bit i en pappersform och ställ på en plåt. Täck med en bakduk och låt bullarna jäsa i ca 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 200-250°C i ca 5-7 min. Låt bullarna svalna under en bakduk.

Žádné komentáře:

Okomentovat