Dnes si dáme tradiční švédské pečivo, ve
Švédsku hojně konzumované a prodávané taky balené. Tito takzvaní šneci
si určitě získají vaše chuťové pohárky! :-)
Kanelbulle
eller kanelsnäcka är ett vanligt bakverk i Nordamerika och norra
Europa. Kanelbullen introducerades i Sverige på 1920-talet då tillgången
på ingredienser ökade efter första världskriget.
För ca 50 st behöver vi
Bullar
- 50 g jäst
- 150 g margarin
- 5 dl mjölk
- ½ tsk salt
- 1 dl socker
- 14-15 dl vetemjöl
Fyllning
- 50 g mjukt margarin
- Socker
- Kanel
Pensling
- 1 ägg
- pärlsocker
Smält
margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm till rumstemperatur.
Smula sönder jästen i en bunke, häll på degvätskan och rör ut den.
Tillsätt sockret, saltet och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills
degen börjar släppa från kanterna. Lägg degen på ett bakbord och arbeta
in resten av mjölet tills den blivit slät. Lägg tillbaks degen i bunken,
täck med en bakduk och låt jäsa i 30 min.
Lägg
degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 lika
stora delar och kavla ut varje del till en ca ½ cm tjock kaka. Bred
hälften av fettet på varje kaka, strö över socker och kanel. Rulla ihop
kakan. Dela varje rulle i ca 25 bitar. Lägg varje bit i en pappersform
och ställ på en plåt. Täck med en bakduk och låt bullarna jäsa i ca 30
min.
Pensla
bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i
mitten av ugnen på 200-250°C i ca 5-7 min. Låt bullarna svalna under en
bakduk.
Žádné komentáře:
Okomentovat